Encyklopedie piva


    Na tomto místě naleznete všechny základní pojmy, které se pivního nápoje týkají. Pokud byste zde některý pojem nenašli, napiště nám a my ho doplníme.

    A

    Ale - souborný název pro svrchně kvašená piva britského stylu, barva je obvykle jantarová, chuť hořká, až nasládlá, ale může být i nakyslá, případně ovocná

    Alt - svrchně kvašená piva, zrají za studena 3 - 8 týdnů, barva je od světlé po tmavou, či bronzovou, pivo je jemné, lehce nahořklé a má chuť lehce praženého sladu, výskyt: Německo

    Amber - moderní označení pro ale, zdůrazňující barvu - patří sem belgická speciální piva či americká piva ale

    B

    Belgická piva ale - belgické ale je obdobné britského ale, ale je více kořeněné a živější (barva obvykle jantarová, svrchně kvašená s nižším obsahem alkoholu).

    Bílé pivo - bílé pivo je totéž co pšeničné, oba pojmy se zvláště v Německu pletou (Weissbier - Weizenbier). Rozdíl mezi nimi je nepatrný, zatímco Weizenbier má podíl pšeničného sladu nad 50%, Weissbier má mít dle kategorizace mezi 30-ti až 50-ti procenty pšeničného sladu.

    Bok - spodně kvašená piva s vyšším obsahem alkoholu, se sladovou sladkostí

    C

    Cider - osvěžující alkoholický nápoj, vyráběný řízeným kvašením jablečného moštu. Nápoj je populární především v západní Evropě (Spojené království, Irsko, Francie, Španělsko), v Česku byl donedávna prakticky neznámý. Cider není ani pivo, ani víno, ale mošt.

    D

    Dortmunder - spodně kvašený ležák jako plzeňské, odlišuje se trochu plnější barvou, menším podílem chmele a torchu jemnější plnější chutí, v Nizozemsku se nazývá Dort, ale je o něco sladší a s vyšším obsahem alkoholu

    Duvel - těžké belgické pivo, svrchně kvašené, silně alkoholické s ráznou chmelovou hořkostí, pije se studené i při pokojové teplotě.

    E

    F

    Faro - lambiek - spontálně kvašené pivo, do něhož se přidává cukr, aby přesladil nakyslé pivo, existují i směsová piva ze svrchně kvašených sladkých piv a lambieku

    Filtrování - proces, při kterém dochází k čištění (odfiltrovávání) piva od kvasinek

    Frambozen – jedná se o malinový lambik, který se servíruje v šampuskách

    G

    Gueze - směs ze starého a mladého lambieku, která se dále vyvíjí ve sladkokyselé pivo (živější než lambiek)

    H

    Hvozdění - proces, při kterém dochází k sušení sladu (vyklíčené obilniny)

    Hvozdy - místo, kde dochází k sušení sladu, jsou to v podstatě sušárny

    CH

    Chmel - Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je popínavá rostlina (ze stejné čeledi jako konopí), chmel je základní surovinou k výrobě piva.

    Chmelové granule - čistě rozemletý přírodní produkt (chmel) nedotčený chemickými úpravami, zbavený nežádoucích nečistot

    Chmelový extrakt - získává se fyzikálně nebo chemicky vyluhováním některých látek obsažených v chmelových hlávkách, je to zpracovaná suroviny (chmel)

    I

    India Pale Ale - zkráceně IPA je styl piva v rámci Pale Ale stylu. Poprvé byl uvařen v Anglii v 18. století. Vzniklo díky potřebě vyrobit takové pivo, které vydrží dlouhou cestu k největší britské kolonii - Indii, kde byla zásobována místní úřednická britská vláda a armáda. Vzhledem k dlouhé cestě tak bylo zapotřebí vytvořit pivo, které vydrží dlouhou trasu, než se dostane ke svým spotřebitelům, neboť se pivo při dlouhém transportu a vysokých teplotách tropických moří rychle kazilo.

    J

    Ječné víno - silné svrchně kvašené pivo, světlé i tmavé

    K

    Kölsch - svrchně kvašené pivo, pojmenováno dle Kolína nad Rýna, světlé, jemné a lehké pivo se silným obsahem oxidu uhličitého, s malým obsahem pšeničného sladu, zklidňuje žaludek

    Kouřové pivo - kouřová piva se vyrábějí tak, že slad se suší kouřem nad kouřem ze dřeva či rašeliny, jsou to spodně nebo svrchně kvašená piva, charakterizuje je kouřová chuť

    Kvasnice - jednobuněčné organismy, používané ke kvašení

    L

    Lambiek - spontálně kvašené pivo, nakyslé pivo vyřené z 30% z pšenice, zraje v dubovém sudu, obsahuje málo alkoholu a většinou se dochucuje ovocem

    Lapulin - žlutý prášek obsažený v hlávce chmele, obsahuje chmelové pryskyřice, chmelové sílice a chmelové polyfoly.

    M

    Mladina - meziprodukt při výrobě piva vzniklý povařením sladiny a chmele

    Mladinová pánev - varný kotel, ve kterém se sladina povaří a přidává se chmel, výsledkem je mladina

    Mláto - bláto užívané jako krmivo pro zvířata se spoustou výživných látek, vzniká usazením pevných složek na dně szezovací kádě po ukončení rmutování

    Münchener - mnichovké pivo je bavorská varianta ležáku ve světlé i tmavé verzi, tavá verze je v Německu známá také jako dunkel, je to lehce sladové pivo s neutrální chutí

    N



    O

    Ovocné pivo - soubor piv s přídavkem ovoce, základem bývá lambiek, geuze nebo obyčejné svrchně kvašené pivo, nejčastěji se přidává černá tešeň (kriekú, maliny, jablka, borůvky, banány (chutě jsou rozdílné)

    P

    Pasterizace - krátké zahřátí piva, kterým se přeruší mikrobiologické aktivity v pivu (na 65°), čímž se prodlouží trvanlivost piva

    Pilsener - plzeňský typ piva, spodně kvašené s výraznou chmelovou hořkostí a lehkou sladovostí, řada piv je plných, ale některá jsou spíše lehčí neutrální

    Pšeničné pivo - v belgické formě jde o pivo z nesladované pšenice za přidání bylinek, kořené a pomerančové kůry, německá varianta je bez dalších přísad. Další varianty existují ve verzi s kvasnicemi (zakalená) ale také ve verzi filtrované (čistčí - kristalú), piva jsou lehce nakyslá a osvěžující

    Q



    R

    Rmut - řídká kaše, která vzniká po uvaření sladu s vodou

    Rmutovací pánev - kotel, ve kterém se zahřívá a vaří rmut

    Ř



    S

    Skotské pivo ale - plné a zakulacené pivo, většinou hodně tmavé, sladké a se sladovou praženou příchutí, hodně jsou tato piva produkována v Belgii

    Slad - naklíčené a následně usušené obilky ječmene nebo pšenice, surovina k výrobě piva

    Sladina - extrakt z mletého sladu po odstranění mláta, je to tekutina, která odtéká ze szezovací pánve po usazení mláta Sladování - proces přípravy ječmene před výrobou piva, po naklíčení vzniká slad

    Sladový extrakt - soubor rozpustných látek v pivní mladince, podle druhu je jeho obsah v rozmezí 3 - 18%

    Speciální pivo - piva většinou z malých pivovarů, které nelze úplně zařadit do nějkterých ze skupin, často nejvíce se blíží belgickým ale

    Spilka - kvasírna, mísno, kde dochází ke kvašení mladiny

    Stout - silné, tmavé pivo s příchutí spáleného sladu, s hustou pěnou a hořkou, sladkou nebo suchou chutí

    Š

    Šrot - viz mláto

    T

    Trapista - svrchně kvašená piva, blížící se belgickým typům ale a ječným vínům, existuje cca jen 6 firem, které tato piva vyrábějí

    Ť



    U



    V

    Varna - velká místnost s obrovskými měděnými kotli cibulovitého tvaru, ve ktreré dochází k vaření piva

    Vlámské hnědé pivo - svrchně kvašené pivo z Belgie, červenohnědá barva, zraje 1 rok či více a řeže se pak s mladým pivem, chuť je lehce sladkokyselá, alkohol kolem 5%

    Vystírací pánev - kotel, ve kterém se smíchá a povaří rozemletý slad s vodou

    W

    Weizenbier - pšeničné pivo (z němčiny)

    X

    X-BEER 33 - nejsilnější české pivo, co do obsahu alkoholu

    Y



    Z



    Ž