Pivovar Antoš
Oficiální popisy jednotlivých nabízených piv (zdroj: www.pivovarantos.cz)
Antošův ležák – 11,8% EPM. Je naším nejžádanějším pivem. Jedná se o tradiční český světlý ležák,
vyznačující se plnou chutí a jemnou, ale přesto výraznou hořkostí. K jeho výrobě je použito výhradně
nejkvalitnějšího chmele z nedaleké žatecké oblasti a světlých sladů z moravské Hané.
Lahodnost našeho ležáku umocňuje výborný říz a hustá bílá pěna. Výtečně doplňuje tradiční českou kuchyni
v našem menu.
Polotmavá 13° – 13% EPM. Toto pivo je naším příspěvkem do stále populárnější kategorie polotmavých
(granátových) spodně kvašených piv. Jeho příjemná nižší hořkost je v dokonalé harmonii s lehkou chutí karamelu,
oceňovanou především ženami. Měděná barva lahodí oku každého milovníka dobrého piva.
Černé Poupě – 12% EPM. Tímto pivem vzdáváme hold nejznámějšímu českému sládkovi Františku Ondřeji Poupěmu,
který ve Slaném v letech 1794—1798 působil. K výrobě našeho tmavého 12 stupňového ležáku je použito všech čtyř
tradičních druhů českého sladu. Pivo je spodně kvašené a za svou černou barvu a příjemnou velmi plnou chuť vděčí
použití praženého sladu. Nižší sladkost přispívá k jeho výborné pitelnosti a je skutečným skvostem mezi tmavými pivy.
Zlatý Kozák - 15% EPM. První z našich speciálů je světlé spodně kvašené pivo, které získalo svůj název nejen díky sytě zlaté barvě. Pro jeho výrobu jsme použili směsi světlých sladů, kterými jsme rozhodně nešetřili. Výraznou kořenitou hořkost dodávají české a zahraniční chmely nejvyšší jakosti. Výraz a plnost chuti se nám podařilo sladit tak, že přes svojí nespornou „sílu“ je toto pivo velmi dobře pitelné.
Jantarový Ale- 14% EPM. Ale /čti „ejl“/ je označení svrchně kvašeného piva tradičně vařeného hlavně v Anglii a ve Spojených státech. Tato piva se vyznačují velmi bohatou a rozmanitou chutí, ve které můžeme často najít náznaky různých druhů ovoce a koření. Všechny tyto chuťové odstíny vznikají přirozeným způsobem při kvašení a jsou pro tato piva charakteristické. Náš Jantarový Ale je variací na americký Amber Ale. Sytou barvu a nasládlou karamelovou chuť mu dodává přídavek karamelového sladu.
Slánská Pšenka – 13% EPM. Jedná se o speciální svrchně kvašené pšeničné pivo bavorského typu.
K výrobě je použito kromě ječných sladů i sladu pšeničného. Kvašení obstarají speciální svrchní kvasnice, a díky nim
můžeme v pivu objevit stopy chuti hřebíčku a banánu. Chmelení je nižší. Pšeničná piva jsou celkově jemnější, velmi pitelná
a výtečně „hasí“ žízeň v teplém počasí. Charakteristický je také zákal, vyšší obsah CO2 a hustá trvanlivá pěna.
Doporučujeme ochutit plátkem citronu. Lehká nakyslost této specialitě opravdu sluší!
Spring Ale – 13% EPM. Tento jarní ALE /čti „ejl“/ je bledším bratrem Jantarového Ale, který v nabídce
našich speciálů nahrazuje. Je to slánská verze, za mořem velmi populárního, pale ale /světlého „ejlu“/. Stejně jako
u jeho předchůdce jde o pivo svrchně kvašené. Trochu jsme ubrali na barvě, ale naopak přidali na hořkosti a
pro chmelení jsme použili mix amerických aromatických chmelů, které mu dodávají specifický charakter.
Vynikající partner pro steaky a poctivé hamburgery, které se objevují v našich speciálních menu.